direct naar inhoud van 4.2 Toekomstige ontwikkelingen
Plan: Dorpskernen 2011
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01

4.2 Toekomstige ontwikkelingen

Binnen het plangebied is een aantal ontwikkelingen voorzien. Het gaat hier om plannen in diverse stadia; van ideevorming tot uitvoering. In de figuren 4.1 t/m 4.4 is de ligging van de locaties weergegeven.

Het is niet mogelijk om alle aan de orde zijnde initiatieven mee te nemen in het bestemmingsplan. Alleen concrete gevallen, die ruimtelijk voldoende zijn onderbouwd en passen binnen de hierboven genoemde uitgangspunten, worden opgenomen in het bestemmingsplan. Concreet betekent dit dat ontwikkelingen die reeds een planologische procedure hebben doorlopen rechtstreeks worden opgenomen in het bestemmingsplan (ingetekend op de verbeelding). Ontwikkelingen die nog geen procedure hebben doorlopen maar wel binnen de uitgangspunten van het plan passen worden opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid. Voor deze locaties dient nog een wijzigingsprocedure te worden doorlopen. Dit betreffen met name locaties die in het beeldkwaliteitsplan zijn benoemd. Wanneer ontwikkelingen onvoldoende concreet en onderbouwd zijn wordt de huidige bestemming gecontinueerd.

In paragraaf 6.4 wordt aandacht geschonken aan de manier waarop de ontwikkelingen juridisch worden verankerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01_0003.jpg"

Stompetoren

Centrumontwikkeling (locatie 1 tot en met 4)

Voor de invulling van de centrumontwikkeling (locatie 1 tot en met 4) wordt een studie uitgevoerd naar de ruimtelijke en functionele invulling van de locaties 1 en 2.

Eventueel komt het parkeerterrein bij de Rabobank (locatie 3) op de lange termijn in aanmerking voor ontwikkeling. Of de locatie daadwerkelijk zal worden ontwikkeld, en zo ja, op welke manier, is niet bekend. Verder wordt vervanging van de seniorenwoningen aan de Vangstraat in combinatie met woningbouw ter plaatse van het Pullebad en de Pullelat onderzocht (locatie 4).

In het bestemmingsplan blijven de centrumontwikkelingen buiten beschouwing wegens onzekerheid over de invulling en de realisatie ervan. In een later stadium zal via aparte procedures tot realisering van de plannen worden gekomen.

Stompetoren-West (locatie 5)

Voor de noordwestrand van Stompetoren wordt nagedacht over de afronding van de kern. Over het programma, de ruimtelijke en de functionele uitgangspunten bestaat nog te veel onzekerheid, zodat de plannen niet worden ingebed in het bestemmingsplan. In een later stadium zal via aparte procedures tot realisering van de plannen worden gekomen.

Herontwikkeling Cono (locatie 6)

Cono is gestopt met haar bedrijfsvoering. Er zijn plannen ontwikkeld voor een combinatie van wonen, woon/werkeenheden, kantoorruimte en een restaurant aan de Noordervaart. Deze ontwikkeling is middels een projectbesluit mogelijk gemaakt en wordt in dit bestemmingsplan opgenomen.

Voor het overige Conoterrein wordt gedacht aan ontwikkeling van bedrijven en het verbinden van de Melkweg aan de Noordervaart om het bedrijventerrein heen. Vooralsnog zijn de plannen niet dermate concreet dat deze direct vertaald zijn in het onderhavige bestemmingsplan. Wel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01_0004.jpg"

Schermerhorn

Bouwen in de tweede linie (locatie 8)

Wonen in de tweede linie komt nogal eens voor, onder meer aan het Westeinde in de kern Schermerhorn. Op veel erven ligt groeiruimte in de tweede linie van het lint. Op een aantal plekken waar gaten in het lint aanwezig zijn en op plekken waar (voormalige) agrarische bedrijfsbebouwing verdwijnt, is op beperkte schaal inbreiding in de tweede linie mogelijk. Randvoorwaarden met betrekking tot oriëntatie, ontsluiting, parkeren en behoud van doorzicht zorgen voor een goede ruimtelijke inpassing. De nieuwbouw dient te voldoen aan de typologie van een zogenaamde burgerkorrel.

Op deze manier krijgt het dorp richting de N243 een nieuwe voorkant en wordt het contrast tussen dicht dijkdorp en onbebouwd Schermereiland behouden en versterkt.

Naast het bouwen in de tweede linie, wordt voor deze locatie ook voorzien dat bestaande bedrijfspercelen omgezet kunnen worden naar woonpercelen. Het onderhavige bestemmingsplan maakt deze ontwikkelingen mogelijk.

Over de Leij (locatie 9)

Op de locatie wordt voorzien in de afronding van de woningbouw, zoals deze reeds aan Over de Leij is gerealiseerd. In het onderhavige bestemmingsplan wordt de realisatie van 10 woningen mogelijk gemaakt, die passen binnen de bebouwingstypologie burgerkorrel.

Westmijzerdijk (locatie 10)

In het huidige bestemmingsplan was reeds een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor deze locatie. Ook in het onderhavige bestemmingsplan wordt het via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt om na beëindiging van de agrarische activiteiten, ten hoogste 4 woningen te realiseren binnen de bebouwingstypologie verzamelerf.

Brandweerlocatie (locatie 11)

Het nieuwe onderkomen van de brandweer is inmiddels gereed, waardoor de huidige brandweerlocatie in Schermerhorn vrij is gekomen. Op deze plek kan één woning worden gerealiseerd.

Groeneweg (locatie 12)

In combinatie met een bouwplan nabij de kruising van de Noordervaart en de Menningweerweg worden zes woningen aan de Groeneweg gesloopt. Dit gebied wordt dan 'terug gegeven' aan de Eilandspolder. Een aantal van deze woningen was reeds onbewoonbaar en is al gesloopt. De provincie heeft in beginsel positief gereageerd. Deze ontwikkeling wordt met een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt in dit bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01_0005.jpg"

Oterleek

Dorpsstraat 54-62 (locatie 13)

Voor de locatie zijn plannen ingediend die voorzien in de realisatie van ten hoogste 10 appartementen. Voor deze ontwikkeling is een projectbesluit genomen. Dit besluit is in dit bestemmingsplan verwerkt.

Grootschermer

't Waver (locatie 14)

Op de locatie waar nu verouderde ouderenwoningen aanwezig zijn, is een nieuwe invulling met woningen in de vorm van een zogenaamd verzamelerf voorzien. Op de locatie is ruimte voor 14 woningen. De goot- en bouwhoogte van de woningen mogen ten hoogste 3 m respectievelijk 11,5 m bedragen. Verder is het wenselijk om de rand langs de watergang zoveel mogelijk groen in te richten. Voor deze ontwikkeling is een projectbesluit genomen. Dit besluit is in dit bestemmingsplan verwerkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01_0006.jpg"

Kapbergwoningen

Kapbergenwoningen komen op dit moment vooral voor in Grootschermer en Schermerhorn. Om deze karakteristieke bouwwerken in stand te houden is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor de verbouw van een kapberg tot woning of het oprichten van een kapberg als uitbreiding van een woning.

Splitsen van een stolp in twee woningen

Het is van groot belang om de aanwezige stolpen in het plangebied te behouden vanwege hun cultuurhistorische waarde (zie ook paragrafen 3.2 en 4.3). Een van de mogelijkheden om bij te dragen aan dit behoud is door voor stolpen functiewijziging naar wonen en/of splitsen van de stolp in twee woningen toe te staan. Deze ontwikkeling wordt reeds in het vigerend bestemmingsplan - onder voorwaarden - mogelijk gemaakt. In dit plan komt deze mogelijkheid terug via een afwijkingsbevoegdheid.

Toetsing van de beoogde ontwikkeling aan het vigerend beleid

De ontwikkelingslocaties liggen nagenoeg allen binnen bestaand bebouwd gebied. Alleen het agrarisch perceel ten zuiden van het Conoterrein ligt buiten het BBG. Ontwikkelingen die mogelijk worden gemaakt zijn:

  • Conoterrein ( klein deel buiten BBG);
  • Bouwen in de 2e linie;
  • Over de Leij;
  • Westmijzerdijk;
  • Brandweerlocatie;
  • Groeneweg
  • Dorpsstraat 54-62
  • 't Waver.

Met uitzondering van de ontwikkeling van de locatie Groeneweg zijn alle ontwikkelingen in het Beeldkwaliteitsplan beschreven. Bij de locatie Groeneweg worden woonpercelen in aansluiting op de Eilandspolder teruggeven aan de natuur. Bij de ontwikkeling van deze locaties is rekening gehouden met de ruimtelijke kwaliteiten van het gebied en deze passen derhalve binnen de kaders die het vigerend beleid stelt.

De ontwikkellocaties liggen alle binnen bestaande kernen en binnen bestaand bebouwd gebied en zijn aan te merken als kleinschalige ontwikkelingen. Ook de regeling voor het splitsen van stolpen voorzien in de realisatie van kleinschalige ontwikkelingen. Het vigerend bestemmingsplan voorziet ook in de realisatie van dergelijke kleinschalige ontwikkelingen.

Parkeren

In 2008 heeft de gemeente de Nota Parkeernormering Schermer 2008 opgesteld. De nota heeft tot doel gemeentelijke parkeernormen voor nieuwe ruimtelijke plannen en projecten vast te stellen om in de toekomst in de parkeerbehoefte te kunnen voorzien en waar mogelijk de bereikbaarheid en leefbaarheid van de gemeente Schermer te waarborgen. De normen zijn gebaseerd op de parkeerkencijfers uit de CROW-publicaties 'parkeerkencijfers' en 'ASVV 2004'. De parkeernormen uit de nota zijn opgenomen in de gemeentelijke bouwverordening. Het vastleggen van parkeernormen voor ontwikkelingen in het bestemmingsplan is hierdoor niet nodig; getoetst wordt aan de normen van de bouwverordening.