direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Dorpskernen 2011
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0458.GCDorpskernen2011-GC01

3.3 Gemeentelijk beleid

Het ruimtelijk beleid van de gemeente is in belangrijke mate vastgelegd in de onderstaande beleidsdocumenten.

Structuurvisie 2015 Kamers en linten (2002)

Met de structuurvisie wil de gemeente grip hebben op de ontwikkelingen die haar de komende vijftien jaar te wachten staat. Hierbij is de doelstelling zoveel mogelijk recht te doen aan de bestaande belangen in het gebied met oog voor de ontwikkelingen van morgen. Belangrijke uitgangspunten zijn behoud van natuur- en cultuurhistorische waarden van het landschap, woningbouw op kleine schaal in de kernen, ontwikkeling van kleinschalige recreatieve mogelijkheden, geen nieuwe bedrijvenlocaties maar herontwikkeling van bestaand terrein of onder voorwaarden vrijkomende agrarische bebouwing. De structuurvisie wordt momenteel geactualiseerd naar 'Kamers en Linten 2040'. De uitgansgpunten blijven grotendeels gelijk en de wijzigingsbevoegdheden uit dit bestemmingsplan worden in de geactualiseerde strcutuurvisie beschreven.

Beeldkwaliteitsplan (2005)

In 2005 heeft gemeente Schermer een beeldkwaliteitsplan voor het gehele gemeentelijk grondgebied vastgesteld. In beginsel is het beeldkwaliteitsplan gericht op de onderbouwing van nieuwe ontwikkelingen of mogelijkheden daartoe buiten de bebouwde kom waarbij de gemeente verantwoording aflegt over de aansluiting bij de landschappelijke en cultuurhistorische context. Het beeldkwaliteitsplan geldt als toetsingskader voor de welstandstoetsing van ontwikkelingslocaties. De gemeenteraad heeft op 19 december 2006 de wijze waarop deze toetsing plaatsvindt vastgesteld. De previsor treedt hierbij als welstandsadviseur voor het architectonisch vertalen van het door de gemeenteraad vastgestelde Beeldkwaliteitsplan op bij individuele bouwaanvragen en bij grootschalige planologische ontwikkelingen in de komende jaren. Zijn advies is voor de gemeente, projectontwikkelaars en de Welstandscommissie richtinggevend.

Het beeldkwaliteitsplan is opgenomen in bijlage 9.

In het beeldkwaliteitsplan is een verdeling gemaakt tussen kernen in de droogmakerijen en kernen in het oude waterland.

De identiteit van de oude droogmakerijen wordt in eerste instantie bepaald door hun scherp afgebakende vorm en hun eenduidige, rationeel ontworpen invulling. De polders zijn onderling verschillend van opzet, maar zijn wel allen ontworpen landschappen en hebben hun rechte wegen en strakke verkaveling gemeen.

Het landschap van de gebieden die tot het oude waterland behoort, heeft een hoge museale waarde.

3.3.1 Bouwen in korrels

Binnen de eenheden van landschappelijke identiteit spelen de bebouwingsstructuren een belangrijke rol. De bebouwing wordt uitgedrukt in korrels. Een korrel is de samenhangende eenheid van gebouw en buitenruimte: huizen met hun tuinen, boerderijen met hun erven, buitenplaatsen met hun parken. De korrels liggen langs specifieke landschappelijke dragers, zoals waterlopen, (hoofd)wegen, dijken, kavelpatronen en terpen.

3.3.2 De korrelstrategie

Het beeldkwaliteitsplan biedt een strategie om binnen en buiten de bebouwde kom van de kernen in Schermer nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Daarbij gaat het beeldkwaliteitsplan uit van de zogenoemde 'korrelstrategie'. Per bebouwingsstructuur zullen de verschillende korrels in andere samenstelling en met andere eigenschappen voorkomen. Om deze soms subtiele verschillen te behouden, worden de verschillende bebouwingsstructuren onderzocht op kenmerken die specifiek zijn voor hun korrels en hun locatie. Deze worden in criteria voor beeldkwaliteit vertaald. Deze kenmerken geven vervolgens een eigen kleur aan de algemene korrels die als bouwstenen voor uitbreiding zullen dienen. Per bebouwingsstructuur wordt een strategie voor ontwikkeling beschreven. Deze heeft het passend in de landschappelijke en dorpse context verder groeien van de bebouwingsstructuur als uitgangspunt.

3.3.3 De verschillende korrels

Het beeldkwaliteitsplan kent verschillende soorten korrels:

  • dijkkorrels: menging van (smalle) burgerhuizen en forse boerengebouwen schouder aan schouder pal aan de weg;
  • burgerkorrels: eenvoudige vrijstaande burgerhuizen met rondom een tuin op kleine kavel aan de drager;
  • ruime burgerkorrels: grote complexe burgerhuizen met uitgesproken architectuur op ruime kavel aan de drager;
  • bijzondere kernkorrels: (ensemble van) bijzondere volumes, met architectuur van hoge kwaliteit, die een openbare ruimte vormen;
  • het verzamelerf: verschillende boerse volumes die een variatie aan woningen bevatten op een groot groen collectief erf aan de drager; de volumes kunnen ook andere functies bevatten;
  • bijzondere groene korrels: formeel ensemble van hoofd- en bijgebouw(en) met bijzondere architectuur in een grote groene parktuin van allure 't hof: introvert ensemble van als architectonische eenheid ontworpen bijzondere volumes die een semi-openbare ruimte insluiten;
  • hof: introvert ensemble van als architectonische eenheid ontworpen bijzondere volumes die een semi-openbare ruimte insluiten.

3.3.4 De zonering van de korrels

Op de zoneringskaart is aangegeven waar de beschreven strategie voor ontwikkeling plaats kan vinden en met welk type korrel als bouwsteen. De kaart geeft potentiële bouwlocaties aan, geen zekere of bestemde. De gemeente/gemeenschap kiest uiteindelijk zelf waar en wanneer er ontwikkeld wordt.

Per kern is een strategie ontwikkeld. Daarbij zijn de plaatselijke kenmerken en kwaliteiten als uitgangspunt genomen.

Welstandsnota (2002)

Het welstandsbeleid in de gemeente Schermer is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke bebouwde omgeving dient te behartigen. De Welstandsnota biedt burger en overheid een helder, controleerbaar en klantgericht welstandstoezicht. In de Welstandsnota is de uitwerking in gebiedsgerichte en welstandscriteria en loketcriteria voor kleine bouwplannen concreet en duidelijk weergegeven. Ieder jaar vindt bovendien een evaluatie plaats van het hierin opgenomen beleid.

Er is onderscheid gemaakt tussen regulier en bijzonder welstandsgebied. In de gevallen waarin sprake is van een bijzonder welstandsgebied, gaat het om bebouwde gebieden met bijzondere cultuurhistorische, ruimtelijke en/of bouwkundige waarden. Daarop zijn bijzondere regels van toepassing. Dit betreft:

  • de Noordervaart/Oterlekerweg en het Buurtplein in Stompetoren;
  • de Dorpslinten in Schermerhorn;
  • de Dorpsstraat en omgeving in Oterleek;
  • de Zuidervaart in Zuidschermer;
  • Driehuizen;
  • Het oude lint/de Kopdammerdijk in Grootschermer.

Masterplan woningbouw Schermer 2008-2022

Doelstelling van het 'Masterplan Woningbouw Schermer' is het aanbrengen van samenhang en fasering in het woningbouwprogramma voor de periode 2008 - 2022, dat bestuurlijk draagvlak heeft en dat richting de provincie Noord-Holland als onderbouwing kan fungeren voor de ontwikkeling van Stompetoren-West. Het Masterplan betreft een totaalopsomming van alle nu bekende projecten en locaties en moet daarmee als een maximum worden aangemerkt. Tweejaarlijks zal een evaluatie worden uitgevoerd zodat eventuele bijstelling, onder andere aan de hand van de ontwikkelingen op de woningmarkt, van het Masterplan kan plaatsvinden.

Voor de oude randdorpen wordt een restrictief beleid gevoerd. Dit betekent dat daar in beginsel alleen ontwikkelingen mogelijk zijn als een bestaande functie binnen de bebouwde kom vervalt of vervallen is. Stompetoren en Schermerhorn vormen de stedelijke gebieden waar meer mogelijk is. Er is ook meer nodig. Ontwikkeling van woningbouw is noodzakelijk om bestaande voorzieningen te behouden of nieuwe te verkrijgen.

Beleidsnota archeologie (2009)

Deze beleidsnota zet uiteen op welke wijze de gemeenten Graft-De Rijp en Schermer naar aanleiding van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg, verantwoordelijkheid nemen voor het eigen archeologisch erfgoed. Met de wet wordt het de gemeenten verplicht bij bodemingrepen van enige omvang het behoud van archeologische waarden af te wegen tegen andere belangen. In deze nota worden beleidsregels geformuleerd om bij ruimtelijke ontwikkelingen archeologische waardevolle terreinen waar mogelijk te ontzien. De beleidsregels zijn vertaald in het bestemmingsplan door het opnemen van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie.

Beleidsnotitie mantelzorgwoningen (2011)

De beleidsnotitie formuleert nieuw beleid ten aanzien van het toestaan van mantelzorg(woningen). Het oude beleid liet in grondgebonden situaties één zelfstandige woning per peceel toe. Het nieuwe beleid gaat uit van plaatsing/realisatie van een (tweede) zelfstandige en onafhankelijke (mobiele)woonruimte c.q. een onzelfstandige en afhankelijke woonruimte voor mantelzorg. Uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste voorwaarde is dat de tweede woning een tijdelijk karakter heeft, zodat de woning na het beeïndigen van de mantelzorg wordt verwijderd.

Conclusie

Ontwikkelingen worden getoetst aan het Beeldkwaliteitsplan. Voor een aantal locaties is aangegeven op welke manier ontwikkelingen zouden moeten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat criteria voor de beeldkwaliteit voor deze locaties is geformuleerd.

Tevens worden nieuwe ontwikkelingen getoetst aan de kaders, zoals deze opgenomen zijn in de Welstandsnota. Het Masterplan Woningbouw Schermer vormt het programmatisch toetsingskader van de woningbouwontwikkelingen binnen de gehele gemeente.